Táplálkozás
Nemzetközi és hazai felmérések eredményei támasztják alá, hogy a táplálkozásnak kulcsszerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. A 2009-ben elvégzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapotvizsgálat (OTÁP) eredményei szerint a hazai táplálkozási szokásokra a túlzott só-, szénhidrát- és zsírbevitel jellemző, míg a zöldség és gyümölcsfogyasztás alacsony. A reprezentatív felmérés adatai alapján a magyar felnőtt lakosság 2/3-a, míg a 2009/2010-es tanévben végzett WHO COSI vizsgálat eredményei alapján a 7 éves korosztályban minden 4. lány és minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott.
A módszertani útmutató a különböző szociális körülmények között élők számára, illetve a gyakran felmerülő korosztályos problémák megoldására ad lehetséges javaslatokat.
Napjaink egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása a világviszonylatban is problémát okozó elhízás. Ezen belül is kiemelt jelentőséggel bír a gyermekkori elhízás prevalenciájának drámai növekedése. Az OTÁP 2009-es reprezentatív felmérése alapján a magyar felnőtt lakosság 2/3-a , míg az OÉTI által irányított WHO COSI vizsgálat eredményei szerint a 7 éves korosztályban minden 4. lány és minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott. Mindez sajnos nem meglepő, hiszen az elhízás feltételei jellemzően már kora gyermekkorban kialakulnak.
A születendő gyermek helyes táplálkozási szokásainak kialakítása már a várandósság alatt el kell, hogy kezdődjön. A várandósság alatti egészséges táplálkozás kiemelkedő szerepet játszik a magzat optimális fejlődésében, valamint az anya egészségi állapotának megőrzésében.
A változatos, sokféle nyersanyagból összeállított étrend minden fontos tápanyagot megfelelő arányban és mennyiségben biztosít a szervezet számára. A korábban megszokott ételek, ízek mellett javasolt újabb és újabb alapanyagokat felhasználni, ételkészítési technológiákat, ételeket kipróbálni és beépíteni a család étrendjébe.
Ebben jelentős szerepe van a családot ellátó orvosnak és védőnőnek, ezért az útmutató kitér a helyes étrend összeállításának alapszabályaira, a csecsemő és kisgyermektáplálásra, étrend összeállításra, továbbá a táplálkozással összefüggő fertőzések megelőzésére.